Nepodobni u znanosti

Znanost modernog zapadnog svijeta je svjetlo razuma koje ga je izvelo iz mračnog srednjeg vijeka.
Prosječan moderan čovjek promatra je kao stjecište sve pameti i razbora. Pored političara i mnogih vjerskih dogmi koje su nas izdale nebrojeno puta kroz povijest nekako se nadamo kako je ona uzdanica čovječanstva te da vodeći znanstvenici baštine tradiciju slogana: “Istina iznad svega.”
Daleko od toga da želim reći kako znanost nije zaslužna za uzlet ljudskog društva. Imam puni respekt i zahvalnost prema znanstvenicima koji svaki u svome znanstvenom području posvećuju živote za boljitak čovječanstva.
No grozim se što je znanost od humanističkog pokreta da se istraži svijet sa istinom iznad svega danas spremna umjesto istini dati prvenstvo općeprihvaćenoj teoriji zato što ju je jako teško mijenjati.
Mnogi pioniri moderne znanosti kao npr. Darwin su predložili teorije ili poglede o tome kamo bi trebalo usmjeriti istraživanja. S vremenom te teorije su postale općeprihvaćeni pogled na svijet oko kog je izrađen obrazovni sustav i moderni pogled na svijet. Postale su stup svijesti naše civilizacije.
Nažalost u krugu znanstvenika je prevladala dogma nad istinom. Svaka istina bez obzira na znanstvenu metodu koja proturječi općeprihvaćenom pogledu na svijet je ravna herezi u srednjem vijeku.
Laik se mora zapitati kako je moguć napredak naše civilizacije i evolucija slike svijeta ako u znanosti koja ima zadatak da vodi naprijed postoji sustavni otpor u kritičnim pitanjima u prihvaćanju dokaza dobivenih validnim znanstvenim metodama od priznatih znanstvenika.
No nasreću novija povijest već sada pokazuje kako cenzura ne može stajati na putu slobodnom ljudskom duhu – Michael Cremo, Semir Osmanagić, Lynne McTaggart i drugi su primjer ljudi koji javnosti razotkrivaju te “grijehe” znanosti i omogućuju pozitivnim snagama unutar službene znanosti da probiju nove putove i sruše stare tabue.

Nepodobni u znanosti – Virginia Steen McIntyre from Sinbad Benediktus on Vimeo.

Leave a Reply